Rumeyza is gespecialiseerd in grootkeukentechniek, waaronder luchttechniek. Met onze afzuigkappen voor de horeca hebben wij al honderden keukens in Nederland een stukje gezonder en hygiënischer gemaakt. Afzuigkappen voeren de kookdamp en het fijnstof af, zodat uw maaltijden worden bereid op een prettige werkplek.

Afzuigkap met motor of zonder motor?

Behalve het soort model, hebt u ook nog keus uit een afzuigkap met motor of zonder motor. Een afzuigkap met motor biedt u de mogelijkheid de afzuigkracht zelf te regelen. Met een afzuigkap zonder motor is dit niet mogelijk. Hierbij is de afzuigkracht afhankelijk van het centrale afzuigsysteem. Heeft u geen centraal afzuigsysteem? Dan moet u kiezen voor een afzuigkap met motor. Het voordeel van een afzuigkap zonder motor is dat deze een stuk minder geluid maakt. In ons assortiment zijn het schuinmodel en het doosmodel met en zonder motor verkrijgbaar.

Heeft mijn afzuigkap een terugslagklep?

Is de afzuigkap aangesloten op een buitenmuurrooster, dan is er doorgaans al sprake van een terugslagklep. Is er sprake van dakdoorvoer, dan moet je zelf aan de slag.

Hoe hoog moet mijn afzuigkap hangen?

De ideale hoogte om een afzuigkap op te hangen is vanaf de vloer 2050 mm. Hangt u ‘m hoger, dan is hij minder effectief.

Hoelang mag de afvoer van een afzuigkap zijn?

In het bouwbesluit staat omschreven dat de afstand tussen de afvoer en de perceelgrens minimaal twee meter moet zijn. Gaat u uw keuken verbouwen, houd er dan dus rekening mee dat u de afvoer niet te dicht bij de perceelgrens plaatst.

Hoe maak je de motor van de afzuigkap schoon?

Je maakt de motor van je afzuigkap als volgt schoon:

  • Haal de stekker uit het stopcontact
  • Haal de filters uit de afzuigkap, zodat je bij de motor kan
  • Maak de binnenkant en de motor schoon met ontvetter en een licht vochtige doek

Hoe moet ik de afzuigkap schoonmaken?

U maakt de afzuigkap schoon door de filters in de afzuigkap regelmatig te reinigen. Deze haalt u uit de afzuigkap en legt u in de gootsteen. U kunt ze bijvoorbeeld reinigen met behulp van baking soda en afwasmiddel. Ook is het van belang de vetkanalen periodiek schoon te maken in verband met brandveiligheid. Hiervoor kunt u het beste een specialist inschakelen.

Hoe noem je een afzuigkap zonder afvoer?

Een recirculatie afzuigkap filtert de lucht in je keuken en blaast die schoon terug de kamer in. Handig, wanneer je geen luchtafvoer naar buiten hebt. Houd er wel rekening mee dat een recirculatie afzuigkap minder krachtig is dan een luchtafvoer afzuigkap.

Hoe plaats ik een afzuigkap?

Aan de binnenkant van de afzuigkap zitten gaatjes waarmee je de kap door middel van schroeven kunt ophangen. Positioneer de afzuigkap op de plek waar je deze wilt hebben en gebruik een potlood om te markeren waar je moet boren.

Hoe reinig ik mijn afzuigkap?

Reinig uw afzuigkap met een lichte ontvetter en een zachte, schone doek (geen schuurmiddelen). Gebruik niet teveel water tijdens het reinigen en droog het geheel af met een zachte theedoek. Daarna kunt u de afzuigkap inspuiten met een rvs onderhoudsmiddel.

Hoe vaak moet je een afzuigkap filter vervangen?

Wij adviseren de afzuigkap filter elke 3 tot 6 maanden te reinigen en elke 3 à 4 jaar te vervangen. Wanneer je dit niet op tijd doet, raakt de filter in je afzuigkap verzadigd, waardoor de zuigkracht van je afzuigkap vermindert en dus vervelende geuren niet meer opgenomen worden.

Hoe vaak moet je de filter van de afzuigkap schoonmaken?

Door je filters één keer in de 2 maanden schoon te maken, blijft je afzuigkap efficiënt werken. Het vetfilter reinig je bijvoorbeeld met een ontvetter en water.

Hoe vaak moet je een afzuigkap schoonmaken?

Maak de afzuigkap eens per 3 maanden schoon. Aangekoekt vet op de filters kan namelijk brandgevaar opleveren omdat vet licht ontvlambaar is. Daarnaast kan een vieze afzuigkap voor verminderde afzuiging zorgen, waardoor geurtjes en fijnstof van het koken langer blijven hangen.

Is een afzuigkap echt nodig?

Een goede afzuigkap is noodzakelijk wanneer je niet wilt dat etensluchtjes blijven hangen. Maar een afzuigkap in de keuken blijft toch vaak een (visuele) uitdaging. Ze zijn vaak groot, opvallend en hebben een afvoer naar buiten nodig.

Kan een afzuigkap in brand vliegen?

Als de afzuigkap niet regelmatig wordt schoongemaakt, raakt het filter verzadigd. Er ontstaat dan een vette laag over het rooster, waardoor de zuigkracht minder wordt en de kans op brand veel groter is. Een klein vlammetje kan er dan al voor zorgen dat de afzuigkap in brand vliegt.

Kun je de afzuigkap aansluiten op mechanische ventilatie?

Een afzuigkap is een aanvulling op je mechanische ventilatie in de keuken. Deze kunnen dus in combinatie worden gebruikt. Je moet alleen wel rekening houden met de aansluitingen. Zo kan een motorloze afzuigkap gekoppeld worden aan het afzuigpunt van je mechanische ventilatiesysteem.

Mijn afzuigkap heeft onvoldoende vermogen?

Een grote keuken heeft vanzelfsprekend een afzuigkap met meer vermogen nodig dan een kleine keuken. Als u niet tevreden bent met de prestaties van uw afzuigkap, kan het zijn dat het apparaat simpelweg te weinig vermogen heeft voor uw keuken.

  • De oplossing: Zorg dat u een afzuigkap aanschaft met voldoende vermogen.

Mijn afzuigkap zuigt niet voldoende af?

Hoe hoger uw afzuigkap hangt, hoe lastiger het is voor het apparaat om de dampen en geuren tijdens het koken effectief af te zuigen.

  • De oplossing: Zorg dat uw afzuigkap niet meer dan 1 meter boven uw fornuis of kookplaat hangt.

Waar moet je op letten bij het kopen van een afzuigkap?

Bij aanschaf van je afzuigkap is het zeer belangrijk om te letten op de afzuigcapaciteit van de afzuigkap. Wanneer de afzuigcapaciteit te laag is voor je keuken zullen kookdampen blijven hangen en wanneer de afzuigcapaciteit veel te hoog is dan zuig je de gezonde lucht uit je keuken.

Wat heb je nodig om een afzuigkap aan te sluiten?

Bij de meeste afzuigkappen doet u dit met een flens. Vervolgens sluit u de afzuigkap aan op een spirobuis. Heeft u nog geen afvoer naar buiten? Maak deze dan eerst (of laat deze maken) voordat u verder gaat met de aansluiting.

Wat is een afzuigkap?

Een afzuigkap is een apparaat dat de dampen en geuren tijdens het koken afzuigt en op de juiste wijze snel en zonder veel geluid naar buiten afvoert.

Wat is het verschil tussen een dampkap en een afzuigkap?

Dampkap is standaardtaal in België. Standaardtaal in het hele taalgebied is afzuigkap. Ook wasemkap is standaardtaal in het hele taalgebied, maar dat woord is veel minder gebruikelijk.

Wat zijn inductie afzuigkappen?

Een inductie afzuigkappen oftewel inductiekappen, zuigen de etensgeuren af en voeren verse lucht van buiten naar binnen toe. Het systeem bevat twee ventilatoren. De ene ventilator zuigt verse lucht van buiten naar binnen en de andere voert deze lucht, inclusief de etensgeuren, naar buiten af. Deze kap biedt twee voordelen: verse lucht in de keuken én energiebesparing. De inductiekap zuigt namelijk minder energie weg uit de keuken. Dit betekent ook minder tocht, wat uw medewerkers en klanten ook zullen waarderen. In ons assortiment zijn het doosmodel en het eilandmodel leverbaar met inductie.

Welke afzuigkap heb ik nodig?

In ons assortiment vindt u de condenskap, het doosmodel, het eilandmodel en het schuinmodel. Hieronder bespreken we de verschillen tussen de afzuigkappen, zodat u een goede keuze kunt maken.

  • Condenskap: dit systeem wordt ook wel de dampkap genoemd. Deze afzuigkap voert vocht af dat vrijkomt tijdens het koken en voorkomt dat er schimmel ontstaat. Eigenlijk is een condenskap in iedere grootkeuken onmisbaar.
  • Doosmodel afzuigkap: dit is een recht model. Als u dit mooi vindt en als deze past bij uw keuken is deze afzuigkap een aanrader. U plaatst dit model tegen de wand.
  • Eilandmodel afzuigkap: als u een kookeiland heeft in uw horeca keuken, is dit model zeer geschikt. U kunt deze afzuigkap namelijk boven uw kookeiland hangen.
  • Schuinmodel afzuigkap: de naam zegt het al; deze afzuigkap loopt schuin af. U bevestigt deze afzuiging aan de wand.

Welke buis te gebruiken voor mijn afzuigkap?

Gebruik gladde, onbrandbare buizen met een inwendige diameter die gelijk is aan de uitwendige diameter van de afzuigkap. Voor horeca afzuigkappen is een afvoerkanaal vereist van minimaal 150 mm.

Niet gevonden wat u zocht?

De producten in onze webshop zijn slechts een fractie van ons aanbod. Staat het door u gewenste product niet in de shop, klik dan hier voor meer aanbod.